Merit Award

Biggerstaff Brewing Co.

  • Year: 2023
  • Entry Categories: Restaurant – Renovation/Tenant Build-out

Biggerstaff Brewing Co.

The name of the client’s establishment was inspired by family that once owned a farm. To recall this history, curated pieces and finishes rooted to southern farmhouses are included throughout. To tie in the rich history of the building, much of the shell architecture was preserved. Original concrete masonry units were left exposed and clear-sealed, and the building’s original steel structure was also left exposed and unpainted. Aspects of the raw, industrial shell were pulled into the finishes and furnishings in the space. A concrete masonry unit backed banquette was used as a division between the main dining area and the coffee bar; waxed steel and powder coated metals were used in the millwork and in furniture details throughout. Wood was used for the bar counter surfaces and faces as well as in the trim-work to bring some warmth into the space.

The name of the client’s establishment was inspired by family that once owned a farm. To recall this history, curated pieces and finishes rooted to southern farmhouses are included throughout. To tie in the rich history of the building, much of the shell architecture was preserved. Original concrete masonry units were left exposed and clear-sealed, and the building’s original steel structure was also left exposed and unpainted. Aspects of the raw, industrial shell were pulled into the finishes and furnishings in the space. A concrete masonry unit backed banquette was used as a division between the main dining area and the coffee bar; waxed steel and powder coated metals were used in the millwork and in furniture details throughout. Wood was used for the bar counter surfaces and faces as well as in the trim-work to bring some warmth into the space.

The biggest challenge with this program was cohesively combining the different program requirements. We did this by using furniture as subtle spatial divisions: a combined host-stand and banquette serve to divide the main dining from the coffee lounge area, while large standing-height communal tables divide the brewery bar and kitchen expo from customer areas.

Per client request, we needed to create high visibility from the dining spaces to the kitchen and brewery. We accomplished this by building a large opening with an expo table at the transition from the dining area to the kitchen and installing large windows into the brewery.
By keeping spatial divisions minimal, we achieved an open, fluid, and dynamic layout. This, with highly curated finishes combining southern farmhouse inspired decor with a historically rich and industrial building shell, creates a truly unique brewpub experience.

  • FirmOffice of Design
  • Project LocationAtlanta, Georgia
  • Completion DateJuly 30, 2021
  • OwnerClay & Sarah Davies
  • Architects and Designers Danny England, AIA
    Morgan Justis, IIDA, NCIDQ
  • Civil EngineerMetroGreen Construction
  • General ContractorMetroGreen Construction
  • Additional ConsultantsB10 Union – millwork design and fabrication
  • PhotographyERICSUNPHOTOGRAPHY